Látogatás az „Insula Lutheranan”

Az Evangélikus Középiskolai Kollégium tanulói 2019 október 12.-én Garas Erzsébet tanárnő szervezésében ellátogattak az Evangélikus Országos Múzeumba.


A múzeum a Deák téren található, az “Insula Lutherana” – vagyis “Evangélikus Sziget” – részeként. Az épületegyüttesben van még az Evangélikus templom és a Deák Téri Evangélikus Gimnázium.
A múzeum 1977 óta működik, és 2016-ban fejeződött be teljes felújítása. Korszerű és interaktív elemekkel újult meg a kiállítás, amik még élvezetesebben mutatják be a magyarországi evangélikus egyház történetét a fiatalok számára is.
Sok más mellett láthattuk Luther Márton eredeti, kézzel írott, 1542-es végrendeletét, az evangélikus templomok jellegzetes egyszerű berendezési tárgyait, és a Sztehlo Gábor lelkész hősies tetteinek emlékére kialakított óvóhelyet.  
Különleges látogatás volt, sok szép személyes élménnyel. Nekünk különösképpen tetszett az a zongora, ami egykor még templomban zengett, most pedig egy kis számítógépes technika beavatkozásával egyházi darabokat játszott nekünk, mindössze néhány billentyűt kellet lenyomnunk hozzá. Hangulatos és érdekes megtapasztalást volt.

Deliága Eszter Schola Európa Akadémia és Alapfokú Művészeti Gimnázium 10.a.