“Áradjon az igazság mint a víz!” – Teremtés Hete programsorozat a kollégiumban

A víz tematikájára épülő Teremtés Heti rendezvényünket 2023. szeptember 24 – október 01 között tartottuk meg, az ARÁT munkacsoport iránymutatásával és támogatásával. A program gondozója és szervezője a kollégiumban Gubik Katalin tanárnő, aki minden évben jobbnál jobb programokat szervez a diákoknak a központi témával kapcsolatban.

A korábbi években kialakult rend szerint a heti csoportfoglalkozások a központi téma köré épülnek és a heti áhítat is kapcsolódik a témához. A sok tudást a hét végén, egy óriási kahoot alapú vetélkedővel zárjuk, ahol az idén az „Anita” nevű két fős csoport bizonyult a legügyesebbnek, így a két győztes diák mozijegyekkel gazdagodott. A „Koli-elit” és a „29-es szoba” csoportok a kolisok nagy kedvencét, táblás csokikat nyertek a kiváló hangulatú vetélkedőn.

A hét fő attrakciója egy izgalmas mécseses evezőtúra volt a Dunán. Így a főváros eddig számukra rejtett észak-budai partvonalát is megismerhették a diákok, és lehetőség adódott a testedzés a szabad levegőn töltött csodálatos program mellett elcsendesedni, a keresztény közösséget megérezni, hiszen országszerte ugyanekkor több ezer diák vizsgálta a teremtett világ szépségeit, értékeit.

 A túra kora délutánindult, csodálatos napsütésbent, kellemesen meleg időtben, aminek azért is örültek, mert a tavalyi állatkerti programon a résztvevők nagyon eláztak, így ez máris hálára és örömre adott okot.

A program a lelki töltekezés mellett szigorú szabályok között zajlott, hiszen a víz veszélyes is lehet. A program egy 45 perces elméleti oktatással kezdődött az útvonalról, a vízi közlekedésről és az alapvető biztonsági szabályokról.

 

Majd jött a gyakorlat: leemelni a nem éppen könnyű kenukat az állványokról és lejuttatni őket a vízpartra, de ment minden, mint a karikacsapás. Ezt követően 5 csapat alakult, majd a kormányosokkal az élen és belevetették magunkat a kalandba.

A hajók a Római-partról indultak északi irányba, sodrással szemben, ami egész jó kis testedzésnek bizonyult, de abszolút teljesíthető volt. A nehéz fizikai munkát a jó hangulat tette könnyebbé, mert a fiúk kinevezték magukat ritmus felelősnek, és a “Húzzad, húzzad!” kifejezés kántálásával próbálták a csoportot egyben tartani. Pihenés képpen a Szentendrei-sziget déli csúcsánál partra szálltak, bár egyesek úgy vélték, inkább azért, hogy a szúnyogoknak is legyen vacsorájuk. Ennek ellenére itt volt lehetőség a lelki táplálékra, mert a kijelölt ige szakasz megismerése után csendben és gyönyörködtek a kezdődő naplementében.

Az elcsendesedés után feltöltődve, örömmel szálltak újra hajóra a teremtett világ védelméről megemlékező hajósok. A visszaút lefelé sodrása, és a gyönyörű látvány mellett még egy agyon szép, a keresztyén összetartozást erősítő momentumra nyílt lehetőség. A kenuk megálltak a Duna közepén és összekapaszkodtak, ezzel is bizonyítva, hogy az összetartozás a legnagyobb sodrásban is képes megtatani az egyént.

A fárasztó fizikai, de építő lelki alkalom zárásaként A csapat egy közös pizzázással zárta a napot.  Köszönet a teremtés heti program gondozásáért és megszervezésért Gubik Katalin tanárnőnek! Köszönet Sebestyén Eszter és Csata Judit tanárnőknek a vízi csoportok kíséretéért, valamint Németh Ádám tanár úrnak és Magyarkúti Gyuláné Tóth Katalin kollégiumi lelkészünknek az áhítat és vetélkedő megszervezéséért és levezényléséért.