Városismereti kirándulás – Normafa

Minden évben megrendezésre kerül az év végi hajrá lezárásaként a városismereti kirándulás és vetélkedő. Idén Normafára, valamint a János-hegyi kilátóra esett a választásunk és egyáltalán nem csalódtunk.

Természetesen a vetélkedő sem maradt el, melynek három állomása volt. Az első maga a Rózsák tere, ahol csapataink számot adhattak arról, mennyit tudnak a kollégium történetéről, a Rózsák tere név eredetéről és a téren magasodó, méltóságteljes Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomról. Miután minden csapat kitalált magának egy nevet és megalkotta csapatzászlóját, elindultunk a Nyugati térhez és a 291-es busszal a Libegő aljához utaztunk. Itt egy matematikai és fizikai ismereteket feltételező szöveges feladat várt a kiránduló csapatokra, melyben azt kellett kideríteni hány perc alatt lehet feljutni a drótkötélpályán a hegyre, ha a pálya 1040 méter hosszú és a Libegő 4 km/óra sebességgel, folyamatosan halad. A csapatok gyorsan és ügyesen megoldották a feladványt és indulhatott a “libegés”, amitől páran először tartottak, de végül mindenkinek tetszett az élmény. Felmásztunk az Erzsébet-kilátó negyedik teraszáig, gyönyörködtünk a körpanorámában és készültek facebook gyanús képek.  A vetélkedő harmadik állomásán jöttek a kilátóval kapcsolatos kérdések keresztrejtvény formájában. Honnan kapta nevét a kilátó és milyen stílusban épült? A Zsákbamacska című operett betétdala szerint hol legyen János estére? Ki tervezte a kilátót és milyen építőanyagot használtak hozzá? A válaszokat pedig vagy ki lehetett következtetni, vagy egyszerűen a szemfülesebbek leolvashatták a kilátó emléktábláiról.

Tettünk egy sétát a környéken és az Anna réten kipróbáltuk a felújított játszóteret, ami elnyerte a nagyok tetszését is. Azonban a közelgő zápor miatt a tervezettnél picit korábban kellett elhagynunk a hegyet és a libegőhöz sietnünk, de így is szép emlékekkel készülhetünk a következő tanévre.20160601_174133SAM_3046

Baptista Szeretetszolgálat bemutatkozása (tematikus csoportfoglalkozás)

A tavalyi évben a Magyar Vöröskereszt mutatta be tevékenységi körét, idén pedig a  Baptista Szeretetszolgálat látogatott el kollégiumunkba. Magyarország egyik legnagyobb segélyszervezeteként intézményein keresztül naponta mintegy 30 ezer embernek nyújt segítséget. Ezt a felelősségteljes munkát közel 4000 munkatárs és több száz önkéntes végzi országszerte és a világ 18 országában. Tevékenységi körükbe tartozik a hajléktalan ellátás, az idős ellátás, az emberkereskedelem elleni küzdelem, a katasztrófa károsultak segítése és az általános segélyezés. Kiemelt programjuk a cipősdoboz akció, a “Hozz egy füzetet”, a “Fogadj örökbe” és a 10 ezer gyermek ebédje. A szervezet foglalkozik hátrányos helyzetű romák, menekültek, drogfüggők megsegítésével és fogyatékkal élők rehabilitációs programjával.

Indonéziai élménybeszámoló (tematikus csoportfoglalkozás)

Kollégiumunk vendég előadója volt Dévai György május 10-én, aki a fasori evangélikus gyülekezet presbitere, és nem mellesleg világutazó. Földünk számos kontinensén megfordult, járt már Iránban, Indiában, Malajziában és készített dokumentumfilmeket, fotózott. Nekünk indonéziai kalandos utazásáról tartott beszámolót, ahol ellátogatott Jáva keleti részén a Bromo Nemzeti Parkba. A Bromo névre keresztelt 2329 méter magas tűzhányó Jáva egyik legaktívabbja, lenyűgöző természeti látványosság, hiszen az ősi Tengger tűzhányó kalderájából emelkedett ki, amit homoktenger borít. Ezen kívül élvezetesen beszélt az indonéz vallási ünnepekről és a helyi emberek világszemléletéről, gondolkodásmódjáról, hitéletéről.