2016. január hónap bejegyzései

Brocskó Lajos projekt az EKK-ban

2015. december 14-15., 2016. január első és második hete

Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonállal kapaszkodhatsz a jövőbe.” Babits Mihály

Brocskó Lajosra emlékeztünk az Evangélikus Középiskolai Kollégium diákjai és nevelői közreműködésével.

A projekt terv állomásai:

2015. december 14. A Nemzeti Sírkertben Brocskó Lajos síremlékénél az emlékezés virágainak elhelyezése.

Este 20 órakor Zászkaliczky Péter ny. evangélikus lelkész ismerteti a  kollégium elődintézményének, az Országos Protestáns Árvaháznak történetét.

2015. december 15. Születésnapján koszorúzással emlékeztünk az árvaház igazgatójára Brocskó Lajosra, (1851. december 15.) aki 58 éven át nevelte és terelgette az árva gyermekeket az ódon falak között.

Kovács Dóra és Ágoston Árpád fuvolajátékát követte Forgó Benjámin tolmácsolásában Petresné Liszkai Anna: Papánk emlékére c. verse.  A szerző árvaként élt az intézményben.

– Brocskó Lajos életéből, munkásságából kaptak irodalmi részleteket a diákcsoportok. Csoportonként megismerkedtek az „árvaatya” életének főbb állomásaival. Nevelői eredményeit, egyéniségét, kedélyvilágát, jellemét, rendszeretetét, a lélekfegyelmezés eszközeit, a szlöjdiskola jelentőségét PowerPoint bemutatók formájában készítették el a diákcsoportok.


2016. január 12-én bemutatták tartalmas alkotásaikat közös tematikus foglalkozás keretében.

– A teljes anyagból kérdőívet állítottam össze, melyet a szobaközösségek töltöttek ki.

A kérdőívek 100%-ban, kitöltve kerültek a csoportvezetőkhöz.

A projekt célja megvalósult! Határon innen és túlról érkező lakóink nemcsak nap mint nap elhaladnak a kollégium főbejáratánál elhelyezett emléktáblák előtt, reméljük betekintést kaptak a régmúlt idők nagyszerű eseményeibe, és megtudták nagy múltú intézményünk nem jött volna létre, ha nincs kezdeményezés, társadalmi összefogás, adakozás e nemes ügyért, az árvák felkarolásáért.

A MI kollégiumunk már 142 éve a nevelést szolgálja!

Köszönöm a diákok és nevelőtársaim aktív közreműködését!

Hegyváriné Pauló Mária a projekt szervezője, az intézmény igazgatója

Kórusunk szolgálata a fasorban

A sikeres kollégiumi szereplések után, 2016. január 6-án, vízkereszt alkalmából kórusunk lehetőséget kapott, hogy megmutassa magát a Fasori Evangélikus Templomban. Hálás szívvel köszönjük az együttműködést és az alkalmat Pelikán András és Aradi György fasori lelkészeknek.

Az Evangélikus Középiskolai Kollégium Kórusa és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola kamarazenekara

bemutatja:

Elgar: Vonósszerenád Op. 20

Mozart: Ave verum corpus

Nystedt: Laudate

Csajkovszkij: The crown of roses

A kórus és a zenekar vezetője:

Benedek Benjámin Bendegúz

szoprán: Bognár Fanni, Hegyessy Nóra, Barasevich Borbála, Albert Janka

alt: Németh Kira Gabriella, Hévízi Virág, Sebestyén Ágnes

tenor: Pócs Balázs, Bereczky Bence, Várallyay Simon, Forgó Benjámin

basszus: Gergely Máté, Csuka Marcell

Karácsony

Az adventi készülődés a kollégiumban zenés esték rendezésével telt, viszonylag rendhagyó módon. Nálunk járt a Shamrock zenekar, a Góbé és végül a “Pál Gábor és barátai”, egy fiatalokból álló formáció, melyben kollégista diákjaink is megmutatták maguk. (Pál Gábor, Bejan Norbert, Meszlényi Bálint)

A karácsonyi ünnepség december 16-án került megrendezésre, ahol nem maradhatott el az ünnepi lakoma, az istentisztelet, az angyalkázás és a kollégium kórusának szereplése.

karvezető: Benedek Benjámin Bendegúz

Mozart: Ave verum corpus, Csajkovszkij: The crown of roses, Mikolaj Dmitrovics Leontovics – Peter Wilhousky: Carol of the Bells, Georg Friedrich Händel: Csillagfényes csöndes éjjel

Kórus: Bognár Fanni, Barasevich Borbála, Albert Janka, Németh Kira Gabriella, Hévízi Virág, Sebestyén Ágnes, Gáll Isis, Pócs Balázs, Bereczky Bence, Várallyay Simon, Gergely Máté, Csuka Marcell, Boda Márton, Almási Máté, Forgó Benjámin

Mézeskalács sütés Zsóka nénivel

A kézműves szakkör legutóbbi megmozdulása a karácsonyi mézeskalácsok megsütése volt. A tészta begyúrása Zsóka nénit dicséri, a formázás, díszítés és sütés a szakkörösök keze munkája. Persze a sülő mézeskalács mennyei illata sokunkat a helyszínre csalogatott egy kis kóstolóra… 🙂

Nézzétek meg a fotókat!

Góbé zenekar a koliban

December 2-án az adventi zenés áhítat alkalmával vendégünk volt a Góbé zenekar. Az együttes magyar folkzenét, vagy más meghatározással világzenét játszik.

A székely, magyar és balkáni népzenét modern feldolgozásban adják elő, mostanában felléptek többek között a Fonóban, a Szimpla kertben és a Zeneakadémia gólyabálján is. Ez van! című lemezüket a 250 legjobb világzenei album közé választották A World Music Charts Europe legújabb listáján.

A zenekar tagjai : KISS B. ÁDÁM: hegedű, brácsa, ének/alto tambura, viola, vocal; VIZELI MÁTÉ: brácsák, hegedű, koboz, gitár, vokál/violas, violin, soprano tambura, guitar, kobza, vocal; EGERVÁRI MÁTYÁS: cimbalom, brácstambura, dudák, ír fuvola, ír furulya/hammered dulcimer, harmonizing tambura, irish flute, irish whistle, vocal ; CSASZNYI IMRE: basszprímtambura, ének, brácsa/alto tambura, viola, vocal ; TIMÁR MÁRTON: nagybőgő/double bass, vocal ; CZUPI ÁRON – dob, ütőhangszerek, ének/drum set, percussion, vocal.

A Góbé tagjai közül Kiss B. Ádám a kollégium lakója volt 2003-tól 2007-ig, Csasznyi Imre pedig Csasznyi Zsófia kollégiumi tanuló bátyja. A kötődés okán egy nagyon jó hangulatú koncertet adtak ezen a szerdai napon, a kollégiumi közönség pedig hálásan fogadta a lelkes, ám professzionális produkciót.