2015. augusztus hónap bejegyzései

Városismereti kirándulás 2015 (Várkert Bazár)

A tanév méltó lezárásaként, csakúgy mint év elején, kirándulást szerveztünk. A tavalyi év nagy sikerű vetélkedőjéhez hasonlóan most is kiszemeltünk számos budapesti nevezetességet, melyet útba ejtettünk a kirándulás során. A Kossuth Lajos téren indult a játék fejtörő keresztrejtvénnyel, ahol megcsodáltuk az Országházat és feltérképeztük az azt körülvevő szoborparkot. Ezután átsétáltunk a Magyar Tudományos Akadémiához, számba vettük a magyar feltalálókat és találmányokat, ezt követően pedig a Lánchíd kapcsán képkirakókat oldottunk meg. A Budavári Palota teraszán megpihentünk és gyönyörködtünk a panorámában. Végül pedig a Várkert Bazárban időztünk…

Ma a legtöbbeknek talán az jut eszébe a Várkert Bazárról, hogy valaha itt működött a Budai Ifjúsági Park, Budapest egykori kultikus szórakozóhelye.  A kezdetben táncos szórakozóhelynek indult Parkban a hetvenes években olyan meghatározó hazai rock és pop együttesek léptek fel, mint az Illés, a Metró, az Omega, a Piramis vagy a Karthago, amelyek közül többen a vasfüggönyön túl is hírnevet szereztek maguknak. A szórakozóhelyre csak megfelelő ruhában és küllemben lehetett belépni. Az alábbi 1962-es belépési szabályzat egy részlete is ezt bizonyítja:

„Tudnivalók a Budai Ifjúsági Park látogatásával kapcsolatban:

Belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos.

Kitiltást eredményeznek a következő kihágások:

Ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés.”(Belépési szabályzat, 1962)

(forrás: http://www.varkertbazar.hu/hu/tortenet)