EPOT 2014

„Ne bánkódjatok, mert az Úr előtt való öröm erőt ad nektek.” (Neh 8,10b) 

Győr és Békéscsaba után az idei évben Aszódon került megrendezésre az evangélikus pedagógusok országos találkozója. A háromnapos konferenciára immár hagyományosan július elején kerül sor, melyen szakmai előadások is elhangzanak fakultatív programok és a pihenés mellett.

Dr. Fabiny Tamás püspök úr tartott nyitó istentiszteletet az aszódi evangélikus templomban. A második napon a kirándulásé és szórakozásé lett a főszerep, amikor meg lehetett tekinteni a hatvani és gödöllői két Grassalkovich-kastélyt, el lehetett látogatni Hollókőre, Ipolytarnócra, Vanyarcon pedig mennyei sztrapacskát kóstolhattunk szeretetvendégségben. A választható programok között volt még: Szirák, Mogyoród-Hungaroring, Ramada Aquaworld, Szécsény, Eger, Noszvaj… A nap végén mindenki a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban találkozott, ahol lovasbemutató és vacsora koronázta a napot.

A harmadik nap délelőttjén a 130 éves Aszódi Fiúnevelő Intézetbe lehetett ellátogatni, majd plenáris előadást tartott Prőhle Gergely országos felügyelő, a külügyminisztérium helyettes államtitkára Mit is jelent a keresztény Európa? címmel majd Gerhard Pfeiffer a Nemzetközi Szövetség a Keresztény Nevelésért titkára beszélt arról, hogyan ünnepli együttműködésben 500 iskola a reformáció 500. évfordulóját. Dr. Szabó Lajos az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora zárta istentisztelettel a találkozót.

Gellért-hegyi túra… újratöltve

A tanév utolsó napjaiban kollégiumunk lelkes kis csapata indult útnak. Úti célunk a Gellért-hegy volt, de míg odaértünk sok-sok izgalmas kérdés várt válaszra. Három csapat versenyzett egymás tudásával, gyorsaságával, leleményességével.

Megállóink között szerepelt a Szent István Bazilika, a Vigadó, az Erzsébet híd, a Gellért-szobor és végül a Citadella. Tudtad, hogy hány kilogrammot nyom összesen a Bazilika 6 harangja? Hogy mit jelent a latin felirat a homlokzatán? Tudtad, hogy milyen híres magyar és külföldi zeneszerzők léptek fel a Vigadóban megépülése idején? Láttad valaha az eredeti Erzsébet híd gyönyörű képét? Tudtad, miért pont a Gellért-hegyen (Kelen-hegyen) van szobra Gellértnek? Próbáltad már kiszámolni, hány méter  magas lehet a Citadella szobra? És tudtad-e miért vannak ágyúk a város felé fordítva a hegyen?

Aki velünk tartott minden kérdésére választ kaphatott. A megtett kilométerek és fejtörő kérdések után hazafelé tartva megálltunk a Ferenciek terén, a méltán híres fagyizóban, a kollégiumban pedig jól megérdemelt jutalmunkat, a pizzánkat fogyasztottuk el. A nap folyamán készült fényképek megtekintése után fáradtan, de boldogan hajtottuk álomra a fejünket.

A jó hangulatú délután képeit megnézhetitek a galériában!

Reméljük jövőre folytatás következik…